Dickinson High School
Addition and Renovations

This high school campus had grown somewhat haphazardly over the years, resulting in a disjointed facility in need of upgrades and conformance to current design code requirements. Narrow corridors, small classrooms and deficient spaces for both academics and athletics necessitated facility improvements. The District also needed to address current access and safety, sustainability, daylighting and evolving changes in the curriculum delivery model. The fragmented campus was terribly overcrowded with enrollment far exceeding the intended capacity. With the completion of the modifications and upgrades, the facility went from a capacity of 1,800 students to 2,400 students. This multi-phase addition and renovations project encompassed over 208,000 SF of additional space and 129,000 SF of renovation space.

Project highlights include:

+ The original gym space was undersized so we constructed a stand-alone, two-story triple court gymnasium complemented by new locker rooms, a fitness room and athletic office. This significant campus addition also housed new standard classrooms, specialty teaching spaces for agriculture and industrial tech, art and family consumer science rooms, science classrooms and labs, a dance studio, dining facilities, food service, athletics, CTE and ROTC spaces.

+ New construction of an additional 19,500 SF stand-alone, one-story building that serves as the band hall with ensemble rooms, practice rooms, administrative rooms and supporting functions; major reconstruction to the administrative offices was performed to accommodate a secure main building entry vestibule.

+ A one-story addition to the existing cafeteria/dining area created a new dining space, walk-in cooler and freezer. Space was created for new food service equipment and supporting food services.

+ Once the classroom wing was complete, a second project phase involved moving students to the new wing so the older classroom areas could be renovated.

+ Conversion of the existing band hall into a new choir room.

+ Science wing renovations (16 new science labs) included the conversion of two (2) existing boys’ locker rooms into two (2) art labs. Renovations also included labs and classrooms for the drama department and broadcast journalism to provide a cyclorama.

+ Conversion of the existing ROTC office into a typical classroom.

+ Restroom renovations including mechanical upgrades.

+ Technology and data wiring were upgraded throughout the building.

+ Auditorium renovations (19,556 SF) provided new auditorium seats, a lighting control booth, theatre house light fixtures, carpet, painting of walls and ceilings, acoustical ceilings, acoustical diffusers, audiovisual equipment/work and all MEP work associated with the auditorium.

+ Career and technology engineering renovations (35,904 SF) of the existing welding, auto tech and robotics shop. The work included demolition, CMU work, a new exhaust system and miscellaneous equipment and fixtures.