Channelview Athletic Complex

Located in the distant shadow of a famous Texas Monument, Channelview Athletic Complex (Stadium Capacity: 9,000 spectators, Gymnasium Capacity: 2,200 spectators) completes the multi-decade vision of the District’s modernization. Proper planning by past board members placed the then new high school adjacent to this property. Today’s vision includes modern facilities accessible to students during the school day.

A congested site plan demanded precise site dimensions and final installation dimensions. Meetings with subcontractors and suppliers were conducted during the design process to verify overall and specific measurement of materials, necessary installation clearances, and finish products. At times, specific design challenges were addressed with physical models being assembled. A Design Committee comprised of the board, administration, coaches, and the community toured local, new facilities to derive issues of community impact, quality, and quantity. Early in the design, through a collaborative process, the contractor and major subcontractors generated construction cost estimates allowing the Design Committee to maximize the square footage, define construction materials, and avoid post-bid reductions while staying below the project budget.

The property for this project was the old high school site for the District. The old high school facilities were repurposed for Maintenance, District Storage, Special Programs, Food Service, and Administrative offices. This project was phased as six other projects were being constructed across the District, each had to be finished before programs could move from this property. As the weather was not cooperative during this year, the end date of each project was constantly changing during construction. The phasing of construction of major elements and the connecting services were consistently changing and, therefore, our documentation had to be reconciled and new directions recommended and documented.

The property edges are near the floodplain elevation, so the detention required multiple design responses to accomplish both interim construction and final design requirements. Careful planning in the placement of the new buildings on the site resulted in full utilization of the property and creatively solved the challenging site problem.